среда, 19. март 2014.

Započeti Rad - Pamti sebe uvek i svuda

Htedoh napomenu da stavim samome sebi, o tome kako sam nabasao na Gurđijeva, sada već ima tome više i od 9 meseci. Možda ima i mnogo više, ali sam prestao da brojim. Ali, iznova ga otkrivam, i ne znam zašto ne iskoristih ranije neke od tih poruka, toliko bitnih i važnih, i tako savršeno odgovarajućih mojim pitanjima i mojim dilemama, i mojoj zakočenosti, suspregnutosti i, recimo to krajnje pošteno, lenjosti iz kukavičluka.

“Seti se da si ovde došao sa prethodnim razumevanjem o neophodnosti borbe sa sobom – samo sa sobom. Stoga budi zahvalan svakom ko ti pruži tu mogućnost.”
I Uspenski je tu još jasniji:

,, Od svih izrečenih želja, najispravnija je ona da se gospodari sobom, jer bez toga nije moguće ništa drugo. A sve su druge želje u poređenju sa ovom naprosto detinjasti snovi, želje koje čovek ne bi mogao da ostvari čak ni kad bi mu se obezbedilo njihovo ispunjenje.
Neko je, na primer, rekao da želi da pomogne ljudima. Da bi bio u stanju da pomogne ljudima, čovek najpre mora da nauči da pomogne samome sebi. Veliki broj ljudi zapada u misli i osećanja o pomaganju drugim naprosto iz lenjosti. Oni su suviše lenji da rade na sebi, a istovremeno im je veoma prijatno da misle da su u stanju da pomognu drugima. To znači biti lažan i neiskren prema sebi.''
Treba raditi na sebi, i to nije lako. Lako je prepustiti se. Ne može se započeti sa najtežim.
 Opet veli G.I.G. :

Uobičajeni način mišljenja nije dovoljan da omogući čoveku da dostigne Veliko znanje, i da ga učini svojim neotuđivim vlasništvom. Ipak, to je za njega moguće. Ali prvo on mora da otrese prašinu sa svojih stopala. Ogroman napor, izuzetan rad, neophodni su da se dobiju krila na kojima može da se uzleti. Mnogo je lakše prepustiti se struji, da nas ona nosi iz jedne oktave u drugu; ali to traje nemerljivo duže nego želeti i raditi. Put je težak, uspon postaje sve strmiji što se ide dalje, ali se čovekova snaga takođe povećava. Čovek postaje umereniji i sa svakim korakom naviše njegovo gledište se širi. Da, postoji mogućnost. 

Eto jednog suvislog pasusa koji fino pristaje mom neverovatnom labavljenju, i još bitniji citat koji se tu pridodaje, govori kakve sve to veze ima sa strahom od smrti.

“Jedno od najboljih sredstava za buđenje želje za radom na sebi je uvid da možeš umreti u svakom trenutku. Ali prvo moraš naučiti to da imaš na umu.”
  

„Pamti sebe uvek i svuda.“Neka onda ovo bude početak tog puta. Ne daj mi počinka dok se ne otrgnem ovog budnog sna.

Нема коментара:

Постави коментар